ColLab: Neue europäische Plattform für den Austausch zur Lehre kommt 2021

Die TUHH arbeitet gemeinsam mit vier weiteren europäischen Hochschulen aus dem ECIU-Netzwerk an ColLab, einer Plattform zur Stärkung des Austausches über Hochschullehre. Lehrende werden hier die Chance erhalten sich gegenseitig über Methoden und Technologien, die sie in der Lehre eingesetzt haben, bzw. einsetzen möchten, auszutauschen.

ColLab wird im Rahmen des Erasmus+ Programms finanziert und soll im Dezember 2021 an den Start gehen.

Lesen Sie auch die englischsprachige Pressemitteilung:

ColLab Kick-off

ColLab is an Erasmus+ project designed to provide teachers/professors in Higher Education with a new educational resource centre and a space where they can exchange knowledge and experiences and instructional technologies and tested methodologies with their peers in various European countries, in order to become better prepared to face the evolving teaching and learning environment in that sector.

The ColLab project is being prepared at a time in the evolution of higher education in Europe when a renewed focus on the approach to teaching, in and around the classroom is called for at a political level (Paris Communiqué 2018) and at the level of practical implementation in Higher education institutions.

ColLab is an ERASMUS+ Strategic Partnership project coordinated by the Universidade de Aveiro (Portugal) with the partnership of Università degli studi di Trento (Italy), Technische Universität Hamburg (Germany), Kauno Technologijos Universitetas (Lithuania) and Universitetet i Stavanger (Norway).

These universities are all members of the European Consortium of Innovative Universities (ECIU), a leading international consortium of research-intensive universities, with collective emphasis on innovation, creativity and societal impact, driving the development of a knowledge-based economy.

ColLab is a 24-month project that will result in the launch, in December 2021, of an online platform at a high-level dissemination event that will take place in Germany. The initial meeting of this project, which was officially started this month, took place at the University of Aveiro Campus in Portugal on 3 and 4 December.